Адвокати излязоха на протест на много места из цялата страна срещу евентуална

...
Адвокати излязоха на протест на много места из цялата страна срещу евентуална
Коментари Харесай

Адвокати протестираха из цялата страна срещу съдебна ваканция

Адвокати излязоха на протест на доста места из цялата страна против възможна правосъдна почивка. Такива прояви имаше пред правосъдните палати в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове. Навсякъде юристите бяха безапелационни, че са срещу наново затваряне на съдилищата поради Ковид-19, каквато опция се разисква в Народното събрание и която бе подкрепена от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Основните им причини, че сходен метод от една страна би означавало отвод от правораздаване и нарушение на правата на жителите, а от друга - че ще докара до тежки стопански проблеми за самите юристи. 

„ Второ затваряне на съдилищата, както стана напролет, значи в действителност отвод от правораздаване, защото се нарушава достъпът освен на юристите, само че и на всички български жители до всевъзможен тип каузи, с изключение на незабавните и бързите производства. Ние това не може да допуснем и при всяко състояние да се мисли, че най-опасното място в страната са съдилищата, изключително когато работят търговски центрове, магазини, заведения за хранене, до неотдавна имаше аудитория на стадионите и така нататък ”, обяви Велислав Величков по време на днешния митинг на юристи пред столичната Съдебна палата. Той изясни, че има строги ограничения - санитарно-епидемични, хигиенични, които се съблюдават в правосъдните здания.

Не желаеме помощи от страната, желаеме да работим за хляба си, оповестиха и бургаски юристи. Подобно затваряне на съдилищата ще лиши жителите от правораздаване, юристите – от прехранване, а магистратите – ще натовари с отсрочени каузи, разясниха протестиращите. До момента са изхарчени десетки милиони за електронно правораздаване, а не се сътвори опция за отдалечена работа, прибавиха те.  

" Днешният митинг не е ориентиран към съда, нито към съдиите. Той е апел към народните представители, защото се чака гласоподаване и смяна в Закона за изключителното състояние. Няма да допуснем съдилищата да бъдат наново затворени ", заявиха и протестиращи варненски юристи. 

С остра позиция излезе и Висшия адвокатски съвет. Изразяваме своето изрично противоречие с оповестената в медиите концепция за законодателна смяна, въвеждаща правосъдна почивка от 15.11.2020 година до 31.12.2020 година и взетото решение на Съдийска гилдия на Висш съдебен съвет да поддържа правосъдната почивка във всички съдилища в този интервал, пишат от ВАдС. " Правосъдието е съществена функционалност на страната и се реализира от съдилищата, които са призвани по Конституция да пазят правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната. Конституционната роля на юристите е да подкрепят жителите и юридическите лица при реализиране на тази отбрана ", прибавят от съвета. В позицията се споделя и, че " без непрекъснато и дейно работеща правосъдна система в действителност няма страна ". Постоянно работеща правосъдна система допуска освен опция да бъдат подавани правосъдни бумаги, само че най-много делата да се преглеждат и вземат решение в рационални периоди, показват юристите.

Вместо физическо затваряне на съдилищата, те оферират 5 съответни ограничения. Сред тях е споразумяване на опция всички правосъдни бумаги да бъдат подавани до и от съдилищата по електронен път. Предлага се въвеждане на опция по искане на страните каузи да бъдат обсъждани в закрито съвещание, когато след размяната на книжата стане ясно, че не е належащо да се събират други доказателства с изключение на писмени, в който случай съдът дава опция за писмени отбрани и реплики. Друга предлагана мярка е използване на видеоконференция през интервала на изключителната епидемиологична конюнктура при облекчени условия, по отношение на предвижданите правила в плана за изменение на процесуалните закони – Граждански процесуален кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и Административнопроцесуален кодекс. Това би трябвало да става при обезпечаване на задоволително гаранции за идентификация на участниците посредством видеоконференция и опцията им да възприемат всички процесуални дейности, осъществявани в съвещанието посредством видеоконференция. Четвърта мярка е въвеждане на особено предписание, представляващо безусловно съображение за отсрочване на планувано намерено правосъдно съвещание по аргументи, свързани със болестта от Covid-19. Например, когато за страната  или  за нейния представител е налице спънка за явяване в правосъдното съвещание заради заболяване от Covod-19, слагане под карантина, изолираност или заради други насилствени административни ограничения, наложени по реда на Закона за здравето, които препятстват явяването в съда. Подобно предписание ще подсигурява дейно присъединяване на страната и процесуалния й представител във всички правосъдни производства – цивилен, наказателни и административни, считат юристите.

На последващо място е посочено даване на опция на административните ръководители на съдилищата да вземат решение за отсрочване на планувани каузи или краткотрайно прекратяване на осъществяване на открити правосъдни заседания при избрани предпоставки за ръководения от тях съд, като да вземем за пример: при висока заболеваемост/контактност на съдии и чиновници от съда, при фактическа неспособност правосъдните здания да дават отговор на условията за използване на противоепидемичните ограничения. По този метод ще се отчетат спецификите във всеки правосъден регион и доста по-адекватно ще се ръководи системата по време на рецесия. Актовете на ръководителите на съдилищата следва да бъдат оповестявани на уеб страницата на съда, написа ВАдС.

Заден ход

Първоначалната концепция за правосъдна почивка, стартирана от ръководещите е сменена с нова. Очевидно пртеснени от вероятни митинги и проблеми, депутати от ГЕРБ внесоха на процедура напълно разнообразни предложение.

Ако епидемиологичната конюнктура се усложни, ръководителите на съдилища да основат организация за отлагане на делата с не повече от 30 дни. Това пълномощие да им се даде с промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията, оферират трима депутати от ГЕРБ – Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова. Предложението е в член 6а от закона за ограниченията да се сътвори нова алинея, която гласи: „ По време на изключителната епидемиологична конюнктура административните ръководители на органите на правосъдната власт  подхващат нужните ограничения за отбрана на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и чиновниците на съответната администрация. При  усложняване на епидемиологичната конюнктура административните ръководители на органите на правосъдната власт може да основат организация за отлагане на плануваните производства и каузи за нови дати не по-късно от 30 дни “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР